✍️ #محمد_حسین_ذاکر
🌿 باید دقت داشت که خداوند متعال در زندگی بشر، دو چیز از او خواسته است:
🔸 خواستهی اول او این است که باید مجموعه ای از أعمال خیر و نیک که برایش تعریف و به آنها امر نموده است،به جای آورد. نماز،روزہ،حجّ،زکات و ... همه و همه از این دستورات هستند. معمول افراد مؤمن،در این مرحله مشکلی ندارند.
🔸 اما این پایان راه نیست؛چرا که او از انسان،خواستهٔ دیگری نیز دارد. آن خواسته - که از قضا مغز و مایه و ریشه و اساس دین است - این است که دستوراتم را از مسیری که من می خواهم و بر اساس اعتقاد و باور صحیح به جا بیاور! اینجا بزنگاهی است که بسیاری از مؤمنان را به زمین زده است و چه بسا در این مرحله،خود را تسلیم تدبیر او نمیکنند! جان کلام آنکه اگر عملی ظاهرش خیر،اما زیر بَنا و ساختارش فاسد باشد، نزد خداوند ارزشی ندارد!
🔸 خداوند متعال در قرآن میفرماید:
«لیس البرّ بأن تأتوا البیوت من ظهورها و لکن البرّ من إتّقىٰ و أتوا البیوت من أبوابها» (۱)
🔸 نیکی آن نیست که از پشت خانه ها به آنها درآیید؛بلکه نیکی آن است که تقوا پیشه سازید و (برای) ورود به خانه ها از درهایشان وارد شوید.
🔸 سخن اهل بیت(علیهم السلام) در ذیل همین آیه، به فهم دقیق تر موضوع کمک خواهد کرد. در تعبیر زیبایی از امام صادق (علیه السلام) چنین نقل شده است:
🔸 ...إنه من أتى البیوت من أبوابها اهتدی و من أخذ فی غیرها سلک طریق الرّدی،وصل الله طاعة ولیّ أمره بطاعة رسوله و طاعة رسوله بطاعته،فمن ترک طاعة ولاة الأمر لم یطع الله و لا رسوله...(۲)
🔸 به یقین آن کس که به خانه ها از درهایشان درآید،هدایت شده است و آنکه راه دیگری گزیند،مسیر هلاکت پیموده است. خداوند پیروی ولیّ اَمرش (امام) را به پیروی پیامبر و پیروی پیامبر را به فرمان برداری خویش وصل نموده است،پس کسی که اطاعت سرپرستان خویش (ائمهٔ هُدیٰ) را ترک کند،خدا و رسولش را فرمان نبرده است!
🔸 طاعت الهی بدون رجوع به باب الله تعالیٰ تحقّق نمی یابد،در انجام عمل عبادی ابتدا باید جهت الهی را شناخت و وجه الله را دریافت،سپس با التزام به ولایت الهی اش و تسلیم محض در قبال او،عبادت خالصانه اش را در پیش گرفت.
🔸 در تفسیر عیاشی آمده که وقتی درباره همین آیه از امام باقر (علیه السلام) پرسیده شد، ایشان در پاسخ فرمودند:
🔸 «آل محمد أبواب الله و سبیله و الدعاة إلَى الجنة و القادة إلیها و الأدلاء علیها إلىٰ یوم القیامة» (۳)
🔸 اهل بیت پیامبر (علیه و آله السلام) دروازه های الهی و راه او و دعوت کنندگان به بهشت و راهبران به آن و راهنمایان آن تا روز قیامت اند.
🔸 این حقیقت - که یگانه راه سعادتمندی،رجوع به ذوات نورانی اهل بیت (علیهم السلام) است و حتی عبادت پروردگار هم بدون پذیرش ولایت و دشمنی با دشمنانشان،محقّق نمیشود - از بدیهی ترین و قطعی ترین امور در آیات و روایات است!
۱. بقره، ۱۸۹
۲. الکافی، ج ۲، ص ۴۷
۳. تفسیر العیاشی، ج ۱، ص ۸۶
📚نقل از کتاب هَلُمَّ إلَی الحجّ، ص۸۱-۸۰